Yoğun Duyguları Nasıl kontrol Edersin
Yoğun duyguları nasıl kontrol edersin–Sen bir insansın. Gün içinde öfkelenebilir, üzülebilir ya da kaygılanabilirsin. Bazen bu duygu ları yoğun yaşaman da mümkündür. Böyle anlarda duygularınla baş etmek zor gelebilir.
Şimdi bahsedeceğim bazı stratejiler sana duygularını düzenlemede, onların yoğunluğunu ve süresini azaltmada yardımcı olacak. Şu andan itibaren yoğun bir duygu yaşadığında bunu bir stres anı değil egzersiz anı gibi gör. Ve bu anı duygularını düzenlemede beceri geliştireceğin bir fırsat gibi düşün.
Hadi başlayalım.
Haydi Başlayalım
İlk olarak nasıl hissettiğini belirle.
Hissettiğin şeye bir ad vermek, duygularını anlamana yardımcı olabilir. Örneğin şu anda endişeliyim” veya “gerçekten hayal kırıklığına uğradım” gibi bir şey düşünmek, senin neler olup bittiğini netleştirmen de yardımcı olabilir.
Sanılanın aksine bir duyguyu fark etmen, bu duygunun yarattığı acıyı azaltır. Oysa ki pek çok kişi duyguları hakkında konuşmanın acıyı arttıracağını sanar. Durumlar hakkında düşünüp durmak belki acını arttırabilir, oysa onları fark edip tanımlaman daha iyi hissetmene yardımcı olacaktır.
Ne hissettiğini fark ettiğinde bu hissi düşünebilir. Ve ona bir isim vermeye çalışabilirsin.
Ya da bir şeyleri anlamana yardımcı olması için bir günlüğe yazabilirsin. Hatta biriyle duyguların hakkında konuşmak daha da iyi hissetmene yardımcı olur.
Duyguların Yardımcı Olup Olmadığını Belirle
Yoğun duyguları nasıl kontrol edersin-Belki sen de duygularından iyi ya da kötü hissediyorum gibi bahsedenler densin. Halbuki duygular ne iyi nede kötüdür. Evet onları olumlu ya da olumsuz diye ayırt edebiliriz. Ancak gerçekte tüm duygular gereklidir ve sana yardımcı olabilir.
Örneğin kaygıyı ele alalım. Öncelikle anksiyete seni tehlikeye karşı uyardığında hayati derecede faydalıdır. Düşünsene bir uçurumun kenarındasın, Çok yakın duruyorsun. Güvensiz bir durumda olduğun için anksiyete alarmı çalar ve sen de güvenli bir geri adım atarsın. İşte bunu sağlayan kaygındır.
Ancak Diğer Yandan
topluluk önünde konuşmak seni çok endişelendirdiği için kariyerini ilerletebilecek bir konuşma yapmaktan kaçınırsan, kaygın seni korumaz ve sana yardımcı da olmaz.
Benzer şekilde, öfke sana olumlu bir değişim yaratma cesareti veriyorsa yardımcı olabilir. Daha sonra pişman olacağın şeyleri söylemene veya yapmana neden oluyorsa faydasızdır.
Yani duygun sana yardımcı oluyorsa iyi, olmuyorsa kötüdür. Bundan hariç duygular ne iyidir nede kötüdür.
Sağlıklı Başa Çıkma Becerileri ile Deney Yap
Yoğun duyguları nasıl kontrol edersin-Sağlıklı başa çıkma becerileri, duygularını uyuşturmadan , bastırmadan veya onları görmezden gelmeden, zorlu duyguların üstesinden gelmene yardımcı olur. Daha iyi hissetmen için seni sakinleştirmeye. bir süre için rahatsız hissettiğin şeyden dikkatini dağıtmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.
Bir kişi için işe yarayan başa çıkma stratejileri bir başkası için işe yaramayabilir. Bundan dolayı senin için en iyi olan başa çıkma becerilerini bulman önemlidir.
En klasik başa çıkma becerileri arasında egzersiz yapmak, kitap okumak, banyo yapmak, müzik dinlemek, doğada vakit geçirmek veya bir arkadaşı aramak sayılabilir. Ve bilirsin klasikler her daim işe yarar ve hiç modası geçmez.
Bir de Klişeler Vardır
Pek çok kişi gibi sen de bunlara baş vuruyor olabilirsin. Ama dikkat! Bunlarda başa çıkmanı kolaylaştırıyor gibi gözükseler de son derece sağlıksızdır. Örneğin alkol içmek, uyuşturucu kullanmak veya aşırı yemek… Bunlar kısa vadede iyi hissetmene yardımcı olabilir. Ancak uzun vadede sana daha büyük sorunlar yaratacak başa çıkma yollarından sadece birkaç tanesidir..
Hislerine Sahip Çık
Yoğun duygu-Bazen rahatsız edici bir duyguyu kabul etmek yapabileceğin en iyi şeydir. Bu yaşadığını kabul et ve şöyle düşün. “Evet üzgünüm ve üzülebilirim ve buna rağmen güne devam edebilirim”
Diyelim ki üzgün ya da endişeli olduğunu fark ettin ve bir proje üzerinde çalışıyorsun; çalışmaya devam etmeye karar verebilirsin ya da o an yaşadığına dikkat etmek için bir ara verebilirsin.
Dur ve düşün. Düşüncelerin duygularını nasıl etkiliyor. Seni fiziksel olarak ta etkiliyor mu?
Örneğin, kızgın hissettiğinde düşüncelerin olumsuza odaklı kalabilir ve kalp atış hızındaki artış gibi fizyolojik reaksiyonlar yaşayabilirsin. Bunları fark et.
Ancak kendini yargılama. “Bu şekilde hissetmemeliyim” gibi şeyler düşünme. Kendine, böyle hissetmenin bir sorun olmadığını ve bu hissin sadece geçici olduğunu hatırlat. Sonunda geçecektir.
Yararsız Düşünceleri Yeniden Ele Al
İlk olarak düşünceler duyguları yaratır. Seni rahatsız eden duygularını besleyen faydasız düşünceler için uyanık ol. Böylelikle “Buna dayanamıyorum!” gibi şeyler düşünmen ya da “Kötü bir şey olacağını biliyorum” demen sadece daha da kötü hissetmene neden olur.
Kendini yararsız düşünceleri düşünürken yakaladığında, bunları yeniden düzenlemek için bir dakikanı ayır. Kendine “Bu rahatsız edici ama ben iyiyim” gibi basit bir ifade geliştirebilirsin.
Ya da , “Bu sorunu yaşayan bir arkadaşım olsaydı, ona ne derdim?” diye de sorabilirsin. Ona nazik, şefkatli, cesaret verici sözler söylerdin. Öyle değil mi? Kendine de aynı nazik kelimeleri söylemeyi dene.
Mutlu Hissediyormuşsun Gibi Davran
Yoğun duygular nasıl kontrol edersin-Şimdi sana taklit yapmayı öneriyorum gibi olabilir. Ya da kendini kandırmanı söylediğimi düşünebilirsin. Gerçekte yaşadığım davranışları değiştirmen. Daha iyi hissetmemiş gibi davranmak, daha iyi hissetmeye başlamaya yardımcı olacaktır.
Üzgün hissederek hiçbir şey yapmadan oturmaktansa, kendine şu soruyu sorabilirsin. Mutlu hissetseydim şu an da ne yapardım. Belki yürüyüşe çıkar ya da bir arkadaşını ararsın. Bunları istemesen bile yap.
Davranışını değiştirmenin hislerini de nasıl değiştirdiğini fark edebilirsin. Bundan dolayı daha iyi hissediyormuş gibi davranmak daha iyi hissetmeye başlamana yardımcı olabilir.
Profesyonel Yardım Al
Bununla birlikte duygusal biri olman sorun değil. Bir film izlerken ağlayabilirsin, sosyal adaletsizlik yüzünden öfkelenebilirsin ya da sevdiğin şeyler hakkında tutkulu hissedebilirsin. Bunlar sadece senin insan olduğunun işaretleridir ve yardıma ihtiyacın olduğu anlamına gelmez. Ancak duyguların, üretken kalmanı, sağlıklı ilişkiler kurmanı veya okulda, işte başarılı olmanı zorlaştırıyorsa artık bir sorun yaşadığın anlamına gelir. İşte o zaman gecikmeden bir profesyonel yardım al.