Lodaer Img

Beyin Sağlığı

Beyin Sağlığını Korumak ve Beynin Yaşlanmasına Karşı 10 Strateji

Beyin sağlığı 1-Bitkisel Beslenin

Diyetinizin %90’ı bitkisel besinleri, yani sebzeler, meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumları içermelidir. Diyetinizin, beslenmenizin doğal ve sağlıklı, bitkisel açıdan zengin olması Alzheimer başta olmak üzere pek çok beyin hastalığından sizi koruyacaktır.

2-Sık Sık Meyve Tüketin

Sebze ve meyveler de bulunan fitokimyasallar  beyindeki oksidatif stresi ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olurlar. Beslenmenize ekleyebileceğiniz pek çok meyve ve sebze arasına yaban mersini ve narı mutlaka bulundurun. Yapılan çalışmalar fitokimyasal yönden zengin yiyeceklerin, hafızayı geliştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

3-Hayvansal Ürünlerin Tüketimini Sınırlandırın

Demir ve bakır bakımından zengin kırmızı et başta olmak üzere hayvansal ürünler beyindeki oksidatif stresi arttırmakta ve beyinde amiloid-beta plak oluşumunda rol oynamaktadır. Bu minerallerin zamanla vücuttaki birikimi fazla miktara ulaştığında  beyne zarar vermektedirler. Bu sebeple demir, bakır gibi mineralleri, kabak çekirdeği ve fasulye gibi daha sağlıklı seçeneklerden elde edebilirsiniz.

4-Yağ İhtiyacının Fındık ve Tohumlardan Karşılayın

Araştırmalar ceviz, fındık gibi gıdaların beyin fonksiyonlarına fayda sağladığını göstermektedir. Bunlar temel omega-3 yağ asidi ALA, DHA ve EPA bakımından zengin besinlerdir.

5-Omega-3, Dha ve B12 Vitamini Kullanın

Bunların kullanımı nörodejeneratif hastalıkları önlemede yüksek koruyuculuk içerir.

B12 eksikliği hafıza sorunları, kafa karışıklığı ve hatta depresyona neden olabilmektedir. Vücudun B12 vitaminini emme yeteneği yaşla birlikte azaldığından ve bu vitamin bitkisel besinlerde bulunmadığından takviye olarak almak tavsiye edilir.

6-D Vitamini Takviyesi Alın

Düşük D vitamini seviyesi bilişsel bozukluklara sebep olabilmektedir. D vitamini hafıza oluşumunda rol oynayan önemli bir vitamindir ve yaşlılarda bilişsel bozukluk ve demans riski ile ilişkisi bilinmektedir. Ayrıca D vitamini beyne glikoz ve kalsiyum taşınmasını düzenlemede rol oynar. Ek olarak iltihabı azaltır ve belirli nörotransmitterlerin kullanılabilirliğini arttırarak bilişsel süreçleri korur.

7-Tuzdan Kaçının

Yüksek tuz kullanımı kan basıncını yükseltir, atardamarları sertleştirir ve hassas kan damarlarına zarar verir. Beyin dokusundaki kan akışının bozulması bilişsel süreçlerde de bozulmaya sebep olur. Beslenmenizde tuz yerine baharatlar, otlar veya narenciye, sirke gibi karışımlarla yeni lezzetler yaratabilirsiniz.

8-Şekerden Uzak Durun

Yüksek şeker miktarı, kan şekerinde tehlikeli seviyelere ulaşılmasına neden olur. Bu durum kan damarı hasarına yol açarken beyin fonksiyonlarında aşamalı bir düşüşe sebep olmaktadır. Ayrıca yüksek tansiyona da katkıda bulunan şeker, bilişsel becerileri de bozmaktadır. Ek olarak yüksek şeker seviyeleri ile beyin küçülmesi arasında bir ilişki bulunduğuna dair bilimsel kanıtlar vardır. Yüksek glikoz seviyeleri zihinsel kapasiteyi azaltmaktadır.

9-Kolesterol ve Kan Basıncı Seviyenizi Koruyun

Alzheimer gibi hastalıklarla, kalp hastalığı arasında ortak risk faktörleri vardır. Kan akışının bozulması beyin dokusu hasarlarına da yol açabilmektedir. Beynin küçük arterleri kan basıncında ki yükselmelere duyarlıdır. Ve uzun süreli hipertansiyon bu arterlere zarar verir. Beyin dokusunda oluşan hasar ile zayıf bilişsel performans arasında bir ilişki vardır. Yüksek tansiyonun Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri riskini 2 katına çıkardığına dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.

10- Hareketli Olun ve Aktif Kalın

Yaşamın her aşamasında düzenli egzersizin beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olmaktadır. Fiziksel aktivite sırasında beyne giden kan akışının artması, kan damarlarını sağlıklı tutmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca, ancak hareketli ve sportif etkinlikler halinde salgılanan endorfin gibi bazı hormonların da ruh sağlığı üzerinde etkisi nettir.

Egzersiz yapmak beyin dokusunun hücresel enerji üretiminden sorumlu olan mitokondrinin daha fazla üretilmesine yardımcı olur. Tüm bunların daha iyi hafıza, tepki süresi  gibi  bilişsel işlevlerle doğrudan ilgisi bulunmaktadır.

Yazar hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir