Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yoğun anksiyete bozukluğu pek çok olay, durum ve etkinlik hakkında hemen hemen her gün yaşanan ve en azından 6 aydır sürmekte olan aşırı endişe, kaygı ve tasalanma duyguları ve üzüntü ile sürekli yoğun bir anksiyetinin yaşanıyor olması halidir.
Kişi zihninin durmuş gibi olduğundan, konsantrasyon ve dikkat güçlüğünden, kolay yorulmaktan, sürekli huzursuz endişeli ve aşırı heyecanlı olmaktan yakınır. Buna kas gerginliği, uyku bozukluğu, irritabilite eşlik eder.
Bu fiziksel yakınmalar, üzüntü ve anksiyete hali kişide klinik anlamda belirgin bir strese yol açar ve sosyal toplumsal, mesleki ve eğitim gibi alanlarda işlevselliğin önemli ölçüde bozulmasına neden olur.
Anksiyete hayatın normal bir parçasıdır ve herkes bunu zaman zaman bir dereceye kadar yaşar. Başa çıkması zor olabilir ve aşırı ya da kontrolden çıkmış gibi hissettiğiniz bir noktaya geldiğinde bunaltıcı görünebilir .
Anksiyete şiddetli olduğunda veya gerçek tehditle orantısız olduğunda, bu bir akıl sağlığı sorununun işareti olabilir. Aşırı kaygı, bir dizi farklı kaygı bozukluğunun bir işareti olabilir.
Her kaygı kötü bir şey değildir. Normal kaygı seviyeleri tolere edilebilir. Çünkü sizi çevredeki streslere tepki vermeniz gereken durumlara hazırlamanıza yardımcı olur.
Normal kaygı ile aşırı kaygı olarak nitelendirilebilecek olan arasındaki fark, işlev görme yeteneğinizi nasıl etkilediği ve yarattığı sıkıntı düzeyidir.
Anksiyete aşırı veya şiddetli olduğunda, farklı durumlarda normal şekilde çalışmanızı zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Normalde yaptığınız gibi çalışamaz veya sosyalleşemez hale gelebilirsiniz. O kadar ciddi bir sıkıntı yaratabilir ki, kaygı duygularını tetiklemesi muhtemel durumlardan gerçekten kaçınmaya başlarsınız.
Belirtileri Anlamak
Kaygı duygularınızın süresi, yoğunluğu ve hayatınız üzerindeki etkisi şiddetliyse, bir tür kaygı bozukluğunuz olma olasılığı yüksektir. Anksiyete bozukluğunu yalnızca bir doktor veya akıl sağlığı uzmanı teşhis edebilir, ancak bir soruna işaret edebilecek belirtilerden bazıları şunlardır:
- Hızlı kalp atış hızı, artan solunum hızı, terleme, titreme ve nefes darlığı gibi anksiyetenin fiziksel belirtileri
- Gerçek tehdide orantısız olan aşırı korku veya endişe duyguları
- Farklı nesneler veya durumlar hakkında irrasyonel korku veya endişe
- Korkunuzun kaynağından kaçmak ya da ona sadece büyük bir kaygıyla katlanmak
- Sosyal durumlardan çekilmek veya kendinizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden izole etmek
- Sinirlilik ve ajitasyon duyguları
- Düşme veya uykuda kalma gibi uyku sorunları
- Mide ağrıları veya sindirim sorunları gibi gastrointestinal sorunlar
- Huzursuz ve endişeli hissetmek
- Konsantrasyon zorluğu
- Tipik günlük işlerinizi yaparken sorunlar
- Kişilerarası ve ilişki sorunları
- intihar düşünceleri
Aşırı kaygı panik atak olarak da ortaya çıkabilir. Panik ataklar, hızlı kalp atış hızı, boğulma hissi, mide bulantısı, titreme, titreme, gerçek dışılık hissi, yaklaşan kıyamet ve kontrolü kaybetme, “ölme” hissi gibi çeşitli fiziksel duyumların eşlik ettiği ani bir yoğun korku veya rahatsızlık dalgası ile karakterize edilir.
Yaşam kalitesini ve genel iyilik halini bozucu bu tablonun tedavi ile desteklenmesi yararlı ve gereklidir.