EFT, Düşünce Alanı Terapisini (Thought Field Therapy) geliştiren klinik psikolog Roger Callahan’in yönteminden esinlenerek aynı zamanda NLP uzmanı da olan Amerikalı bir mühendis Gary Craig’ın geliştirdiği bir yöntemdir
EFT işlemi sırasında kişi Klinik psikolog tarafından yönlendirilir ya da vücudundaki belirli yerlere dokunulurken rahatsız edici düşüncelere veya duygulara odaklanmak için kendi kendine rehberlik edilir. Kişiye dokunma talimatı verilen bu özel noktalar, akupunktur sırasında benzer şekilde uyarılan meridyenler olarak bilinen enerji noktaları olarak kabul edilir. Bir akupunktur uzmanının yaptığı gibi iğne kullanmak yerine, danışanına bu noktalara hafifçe bastırmak için kendi parmaklarını kullanması talimatı verilir. EFT, bu alanlara dokunarak ve kişinin farkındalığını olumsuz duygulara getirerek, kişinin olumsuz duygusal enerjinin bir kısmını bırakabileceğini ima eder.
Bir çalışma, EFT’nin kaygı, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), ağrı ve istekte azalma ve ayrıca mutlulukta artış dahil olmak üzere zihinsel refahta önemli gelişmeler sağladığını buldu. 2
EFT için NLP (Neuro Linguistic Programing) ile Akupresür ve Reiki gibi çok eski iyileştirme yöntemleri arasında yer alan Akupunkturun bir bakıma birleşimi olduğu söylenebilir.
EFT vücuttaki meridyen noktalara parmak uçlarıyla hafif vuruşlar yapılarak uygulanan bir tekniktir.
EFT hızlı yanıt alınabilen bir tekniktir. Güvenle ve pek çok sorun alan için kullanılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Üzüntü, öfke, kaygı, korku, endişe gibi olumsuz duygulardan arınmak için.
Geçmiş yaşam izleri ve travmalarında; geleceğe ait kaygı ve endişelerde. İlişkilerle ilgili sorunlarda, Özgüven problemi, Kilo problemi.Sigara bağımlılığı gibi bağımlılık sorunlarında.
Stres yönetimi için. Sınav Kaygısı, Başarısızlık korkusu.Sunum korkusu gibi performansla ilgili durumlarında. Fobik durumlar için.
Daha huzurlu, güvende hissetmek, rahatlamak ve Kişisel Gelişim için kullanılabilir.