Lodaer Img

Mükemmel Olmanızı Gerektirmeyecek Öneriler

Mükemmel Olmanızı Gerektirmeyecek Öneriler

• Mükemmeliyetçilik-1
• Öncelikle değişime istekli olun.
• İlk olarak değişiminizle ilgili motivasyon yaratın.
• Mükemmel olmak çoğu kişinin sahip olmayı arzu ettiği bir sıfat olsa da, zaten gerçekte de sağlanamayacak bu amaçtaki ısrarın, size ve çevrenize getirdiği fayda ve zararın somut bir biçimde yazılarak listelenmesi ile, ödül-bedel analizi yaparak, değişim için ilk motivasyonu yaratılabilirsiniz.
• “Mükemmel yapmazsam, yaptığımdan keyif almam” türünden varsayımları test etmek için, yapılan iş veya aktivitenin öncesinde ve bitişinde ayrı iki değerlendirme yapın. Aktivitenin ne kadar etkin yapıldığı ve bitişinde ne kadar keyif alındığını 10 puan üzerinden değ Tam etkin yapmasanız bile keyif almanın mümkün olduğunu görmek için bir sütuna ne kadar keyif alacağınızı sandığınız bir tahmini puanı, onun yanındaki bir başka sütuna da o aktiviteyi çok etkin yapmamış olsanız bile, aktivite yapıldıktan sonra gerçekte ne kadar keyif aldığınızı kayıt edin.
• Benzer şekilde belirlediğiniz standartlar ile ilgili de deneyler yapın. Örneğin bir etkinlikte % 100 yerine özellikle % 40 – % 50 başarı hedefleyin, yani bilerek daha vasat performans ortaya koymaya çalışın. Etkinliğin sonunda alınan zevkin değerlendirmesini yapın. Bu konuda kayıtlar tutun ve hedeflenen başarıdan bağımsız olarak alınabilecek keyif derecesine odaklanın.
• “ya hep ya hiç tarzındaki” yapılan yorumları not edip, karşısına da, bunu destekleyen ve desteklemeyen kanıtları içeren daha gerçekçi yorumlar yazacağınız kayıtlar tutun.
• Hiçbir şeyin veya kimsenin kusursuz olmadığını fark etmek için çevrenize bakın, gözlemleyin. Aslında gayet tatmin edici olan pek şey şeyin veya son derece yeterli ve başarılı bulduğunuz pek çok kişinin bile daha da geliştirilebilecek pek çok yönleri olduğu göreceksiniz.
• Durumlara sonuç odaklı değil süreç odaklı bakın. Yani kişileri, ilişkileri veya aktiviteleri sonuçta başarılı oldu ya da olmadı hedefine bağlamak yerine, niteliğe göre değişen ve o süreç içerisinde başarılan daha küçük hedeflere ulaşmak açısından değ Bu küçük hedefler ile elde edilecek başarı da nihayetinde kişinin kontrolünde olan bir başarıdır. Hâlbuki sonuç odaklı hedefleme kişinin kontrolü dışındaki pek çok şeyden etkilenebilecek bir şeydir.
• Bir işte başarısız ya da yetersiz hissettiğinizde, bunu örtbas etmeye çalışmak yerine, bununla ilgili hissettiğiniz duyguları, korkuları, düşüncelerinizi ifade etmeye çalışın. Açık olun.
• Hata yapmaktan korkmak yerine hata yapmanın ve bunun sorumluluğunun alabilmenin de bir beceri bir başarı ve hatta bir erdem olduğu görüşüne değer verin. Hatalardan gerçekte paha biçilemez yeni öğretiler çıkarabileceğiniz fırsatını görün ve deneyimleyin.
• Mükemmeliyetçiliğin neden olduğu erteleme veya yavaşlık davranışının önüne geçmek için aktiviteleri planlarken önceden zaman sınırı koyun ve bilerek o zaman sınırı içinde bitirmeye çalışın. Bitiremezseniz de bilerek ve olduğu kadarıyla yetinerek o işi yapmayı kesin.
• Son olarak eğer bir yetişkinseniz ve bir çocuğun hayatında önemli bir role sahipseniz, örneğin onun annesi, babası, öğretmeni gibi biri iseniz, mükemmeliyetçilikten vazgeçmeye çalışırken ne kadar iyi bir model oluşturacağınızı unutmayın, bunu ve değerini hep hatırlayın.-2

Çünkü mükemmeliyetçilik mutsuzluk getirir.
Sevgi sağlık ve güven içinde MUTLU kalın.

Yasemin Kulaç

Klinik Psikolog

Yazar hakkında