Lodaer Img

Bağımlılığın Şeytanla Pazarlığı

Bağımlılığın Şeytanla Pazarlığı

“Bağımlılığın Şeytanla Pazarlığı”

Anlık ve kısa süreli rahatlamaya karşılık verilen, takas edilen bir hayat.

Ödene bedel, bir ömür.

Alkol veya diğer maddelerin denenmesi ergenler için belki “rüştünün ispatı” gibi görünse de, bu ilk tadış bazılarında kalıcı sonuçlar bırakabiliyor. Pek çoğu yaşamlarında bir bağımlılık geliştirmeden yetişkinliğe ulaşsa da, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan yetişkinlerin hemen hepsinde bağımlılık ergenlik yaşlarında başlıyor.

Bağımlığının nedenleri arasında pek çok şeyden söz etmek mümkün olsa da günümüz bilimsel kuramlarının öne sürdüğü bir şey de şu ki; ilk denemelerinin ardından bu alışkanlığı sürdürüp gitgide alkol veya uyuşturucu bağımlısı olanların, bu maddeleri kaygı, öfke, ya da depresyon hislerini yatıştırmanın yolu olarak, bir tür ilaç gibi kullandıkları şeklinde.

Bazı ergenlerin alkol ve uyuşturucu denemiş olmanın ardından “ilk kez kendini normal hissetmek” şeklinde tanımladıkları, bu anlık gelip geçici kuvvet hissi ile kaygı ve melonkoloik hisleri yatıştırmada, tıpkı bir ilaç gibi gelen kimyasal bir reçete bulmuş oluyorlar.

Araştırmalar da maalesef bu ilişkiyi destekler nitelikte.

Sonraki yıllarda alkol veya madde bağımlısı olanların ergenlik dönmelerinde yüksek düzeyde duygusal sıkıntı çektikleri yönünde bulgular var.

Bağımlı olanların kendilerine sıkıntı veren duyguları anında yatıştırmaya hazır ve kolay bir yol olarak alkol veya maddeye başvurdukları görülmekte.

Ne var ki bu durum, “bağımlılığın şeytanla pazarlığıdır”.

Kısa süreli bir rahatlama, keyiflenme veya güç hissi uğruna karşılık olarak ödenen bedel, kişinin hayatını ve sağlığını takas etmesinden ibaret!

“Kendi kendine tedavi yöntemi” olarak alkol veya maddeye yönelmek yerine, bu duyguları yatıştırma yeteneği geliştirmek, kaygıyı yatıştırmayı, öfkeyi kontrol etmeyi veya depresyonla baş etmeyi öğrenmek/ öğretmek gerekiyor.

Bu yetenekleri hayatın daha en başından öğrenmekse, alışkanlığın yerleşmesini, alkol veya madde kullanma ihtiyaç ve güdüsünü ortadan kaldırıyor.

Kısacası duygularınızla baş etmeyi öğrenin ve çocuklarınıza öğretin!!!

Yasemin KULAÇ

Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir