Lodaer Img

Anksiyete Atakları

 

Anksiyete Atakları

Anksiyete atağı  psikoloji literatüründe panik atak olarak da geçmektedir. Anksiyete atağı gerçek bir tehlike veya tehdit olmaksızın ortaya çıkan aşırı endişe, korku dönemidir. Bunu deneyimleyen kişi panik duygusu ile kalp çarpıntısı, nefes darlığı, kontrol edilemeyen düşünce bombardımanı gibi pek çok belirtiyi yaşar. Anksiyete atağının yarattığı yoğun korku ve endişe ve panik hali birkaç saniyeden 15 dakikaya kadar ve bazen daha da uzun sürebilir.

İçerikler [göster]

Savaş veya Kaç Tepkisi

Anksiyete yaşamı tehdit eden durumlara karşı gelişmiş evrimsel bir stres tepkisidir. Bu tepki sempatik sinir sisteminin bir dizi stres hormonu salgılamak üzerinden  fizyolojik tepkimesiyle bağlantılıdır. Yani anksiyete vücudun savaş veya kaç tepkisidir.

Bazı insanlarda bu stres aşırı tepkiseldir. Bir iş sunumu veya bir sınava girmek gibi gerçekte tehdit edici olmayan durumlar bile bu kişilerde anksiyete atağına yol açar.

Anksiyete atakları hafif, orta veya yüksek şiddette olabilir. Anksiyete atak belirtileri kişiden kişiye ve durumdan duruma değişebilir. Bazen yaygın bir anksiyete bozukluğu şeklinde bazen de panik atak şeklinde deneyimlenebilir.

SEMPTOMLAR

Bir anksiyete atağının belirtileri şunları içerir:

*Baş dönmesi

*Kalp çarpıntısı

*Titreme

*Terleme

*Nefes darlığı

*Mide bulantısı

*Göğüs ağrısı

*Uzuvlarda uyuşma ve karıncalanma

*Sinirlilik

*Bayılacak hatta ölecek gibi zannetme ve yoğun korku ve panik içerir.

NEDENLERİ

Anksiyete ataklarının tek bir nedeni yoktur. Belirli, stresli yaşam durumlarında, bireysel tetikleyicilere kadar pek çok sebep den kaynaklanabilir. Ayrıca anksiyete atakları bir çok ruh sağlığı bozukluğunun da bir belirtisi olabilmektedir. Bir çok kişi stresli bir yaşam döneminde anksiyete atağı yaşayabilir. Şu gibi durumlar anksiyete atağını tetikleyebilirler:

*Sınavlar

*Sunum veya performanslar

*Mali güçlükler

*İşsizlik

*Yoğun iş temposu

*Boşanma

*Sevilen birinin kaybı

*Hasta veya bakıma muhtaç biri ile ilgilenmek

*Afetler

*Kaza ve hastalıklar

*Küresel pandemi

Gerçekte anksiyete bir duygu olarak herkesin deneyimleyebileceği, hayatın normal bir parçasıdır. Sağlıklı düzeyde kaygı ve endişe kişiyi tetikte, dikkatli ve odaklanmış tutar. Ancak bazen büyük yaşam değişiklikleri, olağan endişeleri akut semptomlarla birlikte bir anksiyete atağına dönüştürebilir.

Öngörülemeyen şoke edici durumlar bazı insanlar da anksiyete atağı tetikleyebilir. Dilimizde “boş bulunmak” dediğimiz, hazırlıksız bir anda yaşadığımız basit bir durum bile bunu tetikleyebilir. Örneğin aniden korkutulmak, bir kedi tarafından tırmalanmak, merdivenin bir basamağını kaçırıp boşa adım atmak bile buna sebep olabilir.

Diğer Psikolojik Bozukluklarla İlişkisi

Bazen de anksiyete atakları başka bir psikolojik bozukluğun bir belirtisidir.  Başlı başına anksiyete  şu gibi bozuklukların bir özelliğidir.

*Yaygın anksiyete bozukluğu

*Sosyal ankasiyete bozukluğu

*Travma sonrası stres bozukluğu

*Obsesif Kompulsif Bozukluk

*Özgül fobiler

*Agorafobi

*Panik bozukluk

Anksiyete Atakları ile Kendi Kendine Başetme

Bir anksiyete atağı geçirirken kendinizi kontrolü kaybetmiş gibi hissedebilirsiniz. Ancak kontrolü geri almanın yolları vardır.  Bazı stratejiler ataklarınızın şiddetini azaltabileceği gibi sonraki atakların önlenmesini de sağlar. Size yardımcı olacak bazı stratejiler şunlardır:

*Sağlıklı beslenme

*Düzenli ve yeterli uyku

*Nefes egzersizleri

*Gevşeme egzersizleri

*Bedensel aktivite(spor, yürüyüş, yoga gibi)

*Olumlu iç diyaloglar

*Olumlu imgeleme

*Tedavi almak

Anksiyete Ataklarının Tedavisi

Anksiyete atakları için tedavi almak çok önemlidir. Çünkü sıklıkla devam eden anksiyete atakları, ardından depresyonu da getirebilmekte hatta intihar girişimi riskini de arttırabilmektedir.

İlaç Tedavisi

Anksiyolotik ilaçlar, ankasiyete bozuklukları için merkezi bir tedavi biçimidir ve semptomların azalmasında etkilidir. İlaç tedavisi psikiyatri hekimleri tarafından verilir. SSRI’lar ve SNRI’lar anksiyete tedavisi için en yaygın olarak reçete edilen antidepresanlardır.

Psikoterapi

Anksiyete atakları için etkili psikoterapi uygulamaları vardır. Özellikle panik veya anksiyete ataklarının semptom ve sıklığını azaltmada etkili terapi Bilişsel davranışçı terapidir.(BDT). Bu konuda eğitimli ve deneyimli bir klinik psikolog ile görüşmek ve terapi almak son derece faydalı olacaktır.

Yazar hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir