Davranım Bozukluğu
Davranım Bozukluğu’ nun en temel belirtisi kişinin toplumsal değer ve kuralları hiçe saydığı, başkalarının temel hak ve özgürlüklerine saldırdığı, yineleyen yıkıcı davranış örüntüsü sergilemesidir. Bu örüntü ev, okul ya da toplum gibi farklı ortamlarda sergilenir.
Bazı vakalarda başlangıç yaşı 5-6 yaş gibi erken olabilmektedir. Erken başlangıç kötü sonlanımı düşündürür.16 yaşından sonra yetişkinlikte de devam ettiği halde bu tanı Antisosyal Kişilik Bozukluğu olarak değerlendirilir. Madde kullanımı için yüksek risk taşır.
Bu davranışlar dört ana gruba ayrılır:
- Saldırgan davranışlar sergileyerek insan, hayvan ve canlıya fiziksel zarar verme veya zarar tehdidi.
- Eşyalara zarar verme, tahrip etme veya kaybetme.
- Yalancılık, dolandırıcılık veya hırsızlık
- Kanun, kural ve sınırların ciddi biçimde ihlal edilmesi.
Davranım bozukluğu olan çocuk ve ergenler sıklıkla saldırganca davranış tepkileri gösterirler. Tehdit edici, alaycı, kavgacı, pervasız ve kabadayı şekildedirler. Saldırıda gerçek silah veya silah yerine kullanılan nesnelerle ciddi zarar verirler, saldırının ölümle sonuçlanması muhtemeldir. Cinsel saldırı, tecavüz gibi davranışlarda bulunabilirler.
Tüm yıkıcı davranışları ve bunun yarattığı olumsuz sonuçlara rağmen kendi davranışlarını sorun olarak görmezler.
Bu bozukluk birey için ve daha ötesi diğerleri için sosyal toplumsal hayatın huzur ve güvenliği adına büyük risk yaratmaktadır. çocuğun yaşı ve davranış sorunlarının ciddiyeti gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. En yaygın tedavi yöntemleri şunları içerir:
Davranım Bozukluğu ‘nun Tedavisi
çocuğun yaşı ve davranış sorunlarının ciddiyeti gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. En yaygın tedavi yöntemleri şunları içerir:
- Aile terapisi : Ebeveynler, kardeşler ve diğer aile üyeleri çocukla terapiye davet edilebilir. Bazen, ebeveynler ve çocuk arasındaki ilişkiyi geliştirmek, aile etkileşimlerini geliştirebilir.
- İlaç : Davranım bozukluğunu özel olarak tedavi eden bir ilaç yoktur. Ancak bazen doktorlar, bozukluğun semptomlarını tedavi etmek veya altta yatan diğer akıl hastalıklarını gidermek için ilaç yazabilir.
- Ebeveyn eğitimi : Tedavi genellikle bakıcıları ve ebeveynleri içerir. Ebeveynlere , bir çocuk saldırgan veya şiddetliyse evdeki güvenliği artırmak için davranış yönetimi stratejileri ve teknikleri öğretilebilir .
- Psikoterapi : Bireysel terapi, bir çocuk öfke yönetimi ve dürtü kontrolü gibi yeni beceriler öğrenmekten fayda sağlayabileceğinde yardımcı olabilir.
- Yatılı yerleştirme : Bir çocuğun veya ergenin davranışının kontrolden çıktığı durumlarda , herkesi güvende tutmak için bir yatılı programda tedavi gerekli olabilir.
Erken müdahale, en etkili tedaviyi almanın anahtarıdır; bu nedenle, uygun yönlendirmelerin ve müdahalelerin yapılabilmesi için ebeveynler, eğitimciler ve hekimlerin çocuklarda davranış bozukluğu belirtilerinin farkında olmaları önemlidir.
Kişiyi ve toplumu korumak adına mutlaka kontrol altına alınmalıdır.