Lodaer Img

Depresyon

Depresyon, çoğu zaman çökkünlük, keder, umutsuzluk, çaresizlik, düş kırıklığı veya hüzün olarak tanımlanan duygu durum halidir.

Herkes zaman zaman kendini kötü hissetse de, depresyon normal işleyişini zorlaştırabilen ciddi bir ruh sağlığı durumudur. Ancak depresyonun yoğunluğu değişebilir. Depresyonun nasıl yaşandığı kişiden kişiye değişebilir ve durum hafif, orta veya şiddetli olarak da sınıflandırılabilir.

Depresyon da başlıca özellik en az 2 hafta süren bir dönemdir, neredeyse tüm yaşam etkinliklerine dair ilgi kaybı ve zevk alamamanın yaşanmakta olmasıdır. Enerjide azalma, uyku, iştah ve psikomotor etkinlikte bozucu değişiklerin olması; değersizlik, yetersizlik düşünceleri, suçluluk duygusu, kendini boşlukta hissetme, karar vermede güçlük, konsantrasyon ve dikkat güçlüğü başlıca belirtileridir. Kişide yineleyen ölüm ve intihar düşünceleri ve hatta girişimleri olabilir.

Depresyon da olan pek çok kişi bu duruma huzursuz ve gergin olduğunu bildirerek öfke patlamaları yoluyla veya diğerlerini suçlayarak tepki gösterebilir.

Özelikle çocuklar ve ergenler kederli ve hüzünlü bir duygu durum yerine huzursuz, huysuz ve asabi davranışlar geliştirerek yansıtır.

Depresif yetişkinler genellikle duygusal acıdan bahsederken, depresif gençler fiziksel ağrı ve sızıları bildirme eğilimindedir . Baş ağrısı, mide problemleri bildirebilirler veya kendilerini iyi hissetmediklerini söyleyebilirler. Depresyon durumunda, fiziksel muayeneler herhangi bir bulgu ortaya çıkarmaz.

Yetişkinler genellikle depresif olduklarında kendilerini üzgün hissettiklerini anlatırlar, ancak ergenler genellikle giderek daha sinirli hale gelirler. Saygısız davranabilirler veya normalden daha az sabırlı olabilirler. Ayrıca meydan okuma eğilimindedirler.

Depresyon gerek erişkin gerekse ergen ve çocuk bireyin klinik açıdan belirgin biçimde sıkıntıya girmesine, eğitim, mesleki alan, sosyal toplumsal iletişim ve ilişkilerinde ve genel işlevselliğinde önemli ölçüde bozulmaya sebep olan ve intihar riski ile hayati önem taşıyan bir bozukluktur ve mutlaka tedavi ile desteklenmesi gereklidir.