Lodaer Img

İnatçılık Konusunda Aileye Öneriler

İnatçılık Konusunda Aileye Öneriler

İnatçılık – Anne-baba olarak ortak tutumlar geliştirin.

  • Çocuğunuza öfkeli ve tepkili yaklaşmayın. Çocuğunuzun istediklerini inatlaşmadığı zamanlarda yerine getirin.
  • Çocuğunuza istediği şeyi neden yapamayacağınızı açık ve anlaşılır bir dille anlatın.
  • Kurallarınızı uygularken tutarlı ve kararlı olun.
  • Çocuğunuzun inadı devam ettiği durumlarda dikkatini başka yöne çekmeye çalışın.
  • Asla çocuğunuzla bir güç ve inat savaşına girmeyin.
  • Çocuğunuza seçenek sunarak seçme şansı verin,
  • Bu durumda, soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Derin bir nefes alın ve içinizden

O sadece bir çocuk” deyin,

  • Bunun bir yarışma veya mücadele olmadığı unutulmamalıdır. Hem aile hem de çocuk kazanabilir, her ikisi de amacına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca;

Çocuğunuz oldukça önemsiz konularda size karşı gelmeye çalışıyorsa, istediğini yapmasına izin vermek yardımcı olabilir. Kendi giyinmek konusunda ısrar ederse, hafta sonları boş zamanınız olduğunda bunu yapmasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde, çocuğunuz istediği kontrolün bir kısmına sahip olduğunu hisseder. Akşam yemeğiyle birlikte yeşil fasulye veya bezelye gibi seçenekler sunmak da kendi kararlarını verme ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Ancak ikiden fazla seçenek sunmayın; bundan fazlası onu bunaltacaktır.

Çok sık “hayır” demekten kaçının. Tüm çocukların “hayır” kelimesini duyması gerekir, ancak bunu sürekli kullanırsanız, çocuğunuz onu susturmaya çalıştığınızı düşünüp daha da meydan okumaya başlayabilir. Örneğin, ‘Koşmak yok’ demek yerine, daha olumlu bir etkileşim olan ‘Yürümene ihtiyacım var’ diyebilirsiniz. Çocuğunuzu iyi davranışlarını için övmek için fırsatlar arayın, böylece sürekli disipline veya cezalandırılıyormuş gibi hissetmeyecektir.

Çocuğunuzun tetikleyicilerini bilin. Örneğin, araba koltuğuna oturması gerektiğinde sizinle sürekli kavga ediyorsa, dikkatinizi dağıtacak veya durumu eğlenceli hale getirecek bir yöntem bulabilirsiniz. Koltuğunda kemerlerini bağladıktan sonra tabletini ya da kitabını alabileceğini ya da sevdiği müziği çalacağınızı açıklayın.”  Ancak çocuğunuz hala direniyorsa, müzakereye devam etmeyin (özellikle bunun gibi pazarlık konusu olmayan bir durumda.) “Sadece ‘Sen araba koltuğuna oturana kadar hiçbir şey yapmayacağız’ diyebilirsiniz..

Pes etmeyin. Çığlık atarken (özellikle toplum içinde sinir krizi geçiriyorsa) çocuğunuzun taleplerine boyun eğmek sizin için kolay bir yöntemdir. Fakat bir kez pes ettiğinizde, çocuğunuz bir öfke nöbetinin sonunda istediğini elde edeceğini öğrenir. Halkın içindeyseniz, çocuğunuzu başkalarını rahatsız etmeyeceği bir alana götürün ve sakinleşene kadar bekleyin.

Yazar hakkında