Lodaer Img

Pasif-Agresif Davranış Nedir

Pasif-Agresif Davranış Nedir?

Pasif Agresif insanlar doğrudan saldırgan olmaktan çok dolaylı olarak saldırgan davranmayı içeren davranışlardır. Bu tip insanlar, aileden ve diğer bireylerden gelen taleplere karşı düzenli olarak, genellikle erteleyerek, somurtarak veya inatçı davranarak direnç gösterirler.

Örnekler

Bu davranış şekli, birkaç farklı şekilde kendini gösterebilir. Örneğin, bir kişi, başka kişilere karşı hoşnutsuzluğunu veya öfkesini ifade etmenin bir yolu olarak, o insanlarla görüşmekten kaçınmak için defalarca mazeret gösterebilir.

Pasif-agresif kişinin kızgın olduğu durumlarda, görünüşte öfkeli ve iyi olmadıklarında halde, defalarca kızmadıklarını veya iyi ve sakin olduklarını iddia edebilirler. Ne hissettiklerini inkar ederek ve duygusal olarak açık olmayı reddederek, daha fazla iletişimi keserek, konuyu tartışmayı reddederler.

Kasıtlı olarak ertelemek, bu davranışın bir başka özelliğidir. Pasif-agresif birey, yapmak istemedikleri görevler veya tutmak istemedikleri randevular ile karşılaştıklarında ayaklarını sürükleyecektir.

İş yerinde bir görevi tamamlamaları istenirse, son saniyeye kadar erteleyeceklerdir. Görevi veren kişiyi cezalandırmak için geç teslim bile edebilirler.

Pasif-Agresif Davranış Nedenleri

Pasif-agresif davranışlar, aileler, aşklar ve hatta işyerindeki insanlar arasındaki ilişkilerde ciddi sonuçlar doğurabilir. Öyleyse neden bu genellikle yıkıcı davranış bu kadar yaygın? Pasif saldırganlığın yaygınlığına katkıda bulunabilecek birkaç şey var.

  • Yetiştirme: Bazıları, pasif-agresif davranışın, duyguların doğrudan ifade edilme cesaretinin kırıldığı veya duygularını ifade etmeye izin verilmeyen bir ortamda yetiştirilmekten kaynaklanabileceğini öne sürüyor. İnsanlar gerçek duygularını daha açık bir şekilde ifade edemeyeceklerini hissedebilirler, bu yüzden öfkelerini veya hayal kırıklıklarını pasif bir şekilde kanalize etmenin yollarını bulabilirler.
  • Durumsal özellikler: Durumun pasif-agresif davranış üzerinde de etkisi vardır. Bir iş veya aile ortamında, saldırganlık gösterilerinin sosyal olarak kabul edilemez olduğu bir durumda olduğunuzda, biri sizi kızdırdığında gizli bir şekilde yanıt vermeye daha meyilli olabilirsiniz.
  • Kolay yoldan gitmek: İddialı ve duygusal olarak açık olmak her zaman kolay değildir. Kendiniz için ayağa kalkmak zor ve hatta korkutucu olduğunda, pasif saldırganlık, öfkenizin kaynağıyla yüzleşmek zorunda kalmadan duygularınızla başa çıkmanın daha kolay bir yolu gibi görünebilir.

Nasıl başa çıkılır

Öyleyse, düzenli olarak pasif saldırganlıkla uğraşan bir arkadaşınız, iş arkadaşınız veya hatta romantik bir partnerle karşılaştığınızda ne yapabilirsiniz?

İlk adım, bu tür pasif agresif davranışların belirtilerini tanımaktır. Somurtkanlık, ters iltifatlar, erteleme, geri çekilme ve iletişim kurmayı reddetme, pasif saldırganlığın işaretleridir.

Karşınızdaki kişi böyle davranmaya başladığında, öfkenizi kontrol altında tutmaya çalışın. Bunun yerine, diğer kişinin duygularını yargılayıcı olmayan ama gerçekçi bir şekilde kendisine gösterin. Ev işleri yapmak zorunda olduğu için açıkça üzgün olan bir çocukla uğraşıyorsanız: “Odanı temizlemeni istediğim için bana kızgın görünüyorsun.” gibi.

Gerçek şu ki, insanlar genellikle öfkelerini zaten inkar ediyorlar. Bu noktada, geri adım atmak ve onlara bu duygular üzerinde çalışmaları için zaman vermek iyi bir fikirdir.

Davranışlarınızı Tanıma

Başkalarında pasif-saldırganlığı tanımak genellikle daha kolaydır, ancak ya bu davranış kalıplarına dahil olan sizseniz? Bir adım geri çekilmeye çalışın ve kendi davranışınıza tarafsız bir gözle bakın.

  • İlişkinizde mutsuz olduğunuz zamanlarda sık sık kendinizi somurtkan buluyor musunuz?
  • Sizi üzen insanlardan kaçıyor musunuz?
  • Sizi üzen insanlara kızdığınızda hiç konuşmayı bırakır mısınız?
  • Başkalarını cezalandırmanın bir yolu olarak bir şeyler yapmayı bırakıyor musunuz?
  • Anlamlı sohbetlerden kaçınmak için bazen alay mı ediyorsun?

Pasif agresif davranışın ilişkilerinize zarar verdiğini düşünüyorsanız, başkalarıyla kurduğunuz ilişkileri değiştirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. İşte davranışınızı ele almanın bazı yolları.

Öz farkındalığınızı geliştirin. Pasif-agresif eylemler bazen neden üzgün olduğunuzu veya ne hissettiğinizi tam olarak anlamamaktan kaynaklanır. Farklı insanlara ve durumlara tepki verirken neler olup bittiğine dikkat etmeye başlayın.

Değişiklikler yapmak için kendinize zaman tanıyın. Kendi davranışlarınızı tanımak, değişime doğru atılan iyi bir ilk adımdır, ancak kalıplarınızı ve tepkilerinizi değiştirmek biraz zaman alabilir.

Kendinizi ifade etme alıştırması yapın. Duygularınızı anlamak ve duygularınızı uygun şekilde ifade etmeyi öğrenmek, pasif-agresif davranışları sona erdirmek için önemli bir adımdır. Çatışma hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak duygularınızı etkili bir şekilde nasıl ifade edeceğinizi bilmek daha iyi çözümlerle sonuçlanabilir.

Yazar hakkında