Lodaer Img

Adrenal Yorgunluk

Adrenal Yorgunluk

Adrenal Yorgunluk-Tüm dünyada ruhsal rahatsızlığı olan 500 milyon kişi bulunuyor. Sonuç olarak Bu, her yıl 7 kişiden 1 tanesinin tedavi gerektirecek derecede ruhsal sorunu olduğu anlamına geliyor.

Böylelikle her 4 kişiden 1 kişi yaşamının bir döneminde ruhsal rahatsızlıklardan etkileniyor.

Ruh sağlığı ciddi anlamda bozuk olan her 4 kişiden 3 kişi hiçbir tedavi almıyor/alamıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tempolu yaşamın STRES inin getirdiği sağlık sorunlarını,

“21. yüzyıl sendromu” olarak resmen tanımış durumda.

Aşırı stresin neden olduğu bazı psikiyatrik problemler

Depresyon, Anksiyete Bozukluğu, Tükenmişlik Sendromu, Cinsel İşlev Bozuklukları, Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu, İntihar Düşünceleri ve Girişimleri …

Günümüzdeki Başlıca Stres Kaynakları

Çevresel faktörler: Terör olayları, toplumsal şiddet, göç, işsizlik, açlık, çevre kirliliği, gürültü ve baz istasyonları gibi…

Sosyal ortam ile ilgili faktörler: Her türlü kayıp (ölümle, iflasla vb.) Eğitim ve işe girme ile ilgili sınavlar. Mobbing, evlenme, yuva kurma ve boşanma …

Fizyolojik faktörler: Ergenlik, gebelik, menopoz, hastalıklar, yaşlanma, yaralanma, yanlış beslenme…

Düşünsel faktörler: Değersizlik, yetersizlik, güçsüzlük fikirleri, dışlanma, reddedilme, kabul görmeme …

STRES

Yeni oluşan bir koşul karşısında verdiğimiz zihinsel, ruhsal ve bedensel-fizyolojik tepkilerin tümüdür.

Birey stres kaynağı ile karşılaştığında, sempatik sinir sisteminin etkin hale gelir. Beden savaş ya da kaç tepkisi gösterir. Bu durum kalp atışlarının hızlanması, tansiyonun yükselmesi, solunumun hızlanması ve adrenalin salgılanmasına neden olur. Savaş ya da kaç tepkisinin ortaya çıktığı bu aşama,“ALARM” aşaması olarak adlandırılır.

Stresin 
 Fiziksel belirtiler

Kalp çarpıntısı, nefese darlık, gerginlik , terleme, titreme, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kas ağrıları, mide ve barsak şikayetleri, diş gıcırdatma ve çenede sıkılık, uykusuzluk, iştah değişimi, düşük enerji ve güçsüzlük, cinsel istekte ve aktivitede azalma, sürekli olarak grip, nezle ve enfeksiyon kapmak.

Stresin 
 Duygusal belirtileri

 Özellikle kaygı, korku, endişe, huzursuzluk, tedirginlik, güvensizlik, çaresizlik, gerginlik, sinirlilik, öfke, kızgınlık, hayal kırıklığı, mutsuzluk, ümitsizlik, değersizlik, yetersizlik, karamsarlık…

Stresin 
 Zihinsel belirtileri

Bununla birlikte unutkanlık, dağınıklık ve karışıklık, odaklanmada güçlük çekmek ve dikkat eksikliği, muhakeme gücünde düşüş, düşüncelerin hücum etmesi, kötümser olmak ve her olayın kötü tarafını görmek (olumsuz iç diyaloglar)

Stresin 
 Davranışsal belirtileri

Sinirli davranışlar sergileme, tırnak yeme, huzursuzluk, yerinde duramama ve volta atmak, iştahta değişiklik ya çok fazla yemek ya da hiçbir şey yememek, artan alkol, ilaç ve sigara tüketimi, sorumluluklardan kaçınmak ve sürekli ertelemek, iş verimliliğinde düşme…

Yasemin KULAÇ

Klinik Psikolog

Yazar hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir