Lodaer Img

Depresyonda mısınız?

Depresyonda mısınız

Depresyonda(Çöküntü) olan bir yakınınız mı var? Öyleyse şu tavsiyelere bir göz atın:

Bu yazı depresyondaki kişi, onun aile üyeleri, arkadaşı, işvereni ya da onu daha iyi anlamak isteyenlere yardımcı olacak bilgiler içermektedir.

Depresyon sadece duygu durumu değil, dikkati odaklama, konsantrasyonu sürdürebilme, problem çözme, eylem başlatma becerileri gibi “biliş” olarak da adlandırılan zihinsel işlevsel süreçleri de etkiler.

Bilişsel zorluklar zihinsel becerilerin üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olan şeylerin farkında olunarak çözümlenebilir.

Günlük yaşamda hangi bilişsel zorlukla karşılaştığınızdan bağımsız olarak, bilişsel zorlukları çözmekte etkili iki faktörden ilki yeterli uyku ve ikincisi ise alkol tüketimini minimuma indirmek ya da alkolden tamamen uzak durmaktır.

Bilimsel araştırmalar alkolün belleği ve uyku hijyenini olumsuz etkilediğini ve aksine uyku ve istirahatın bilişsel becerilerin iyileşmesinde etkisi olduğunu göstermektedir.

Düzenli ve yeterli uykunun yanı sıra mola verdiğinizden emin olun. Günlük takviminize kısa molalar ekleyerek işleriniz ve aktiviteleriniz arasında dinlenmek için zaman yaratabilirsiniz.

Depresyon Dikkati Etkiler

Konsantre olma ve aktif olarak dikkati toplama zorlaşır. Önemli bilgileri önemsiz bilgiden ayırt eden filtre daha geçirgen hale gelir ve böylece içsel ve dışsal algılar ve duyumlar bilince daha kolay ulaşır. Sokaktan gelen gürültü, yan masadaki kişilerin konuşması, radyodaki müzik, rahatsız edici düşünceler, bedensel rahatsızlık …

Bu zorlukları aşmak için işlerin ne zaman ve nasıl yapılacağı ve hangi dikkat dağıtıcı unsurların en aza indirilebileceğinin düşünülmesi önemlidir. Küçük değişiklikler bile dikkat üzerinde büyük etki yapabilir.

Bellek sorunları ise aslında dikkat zorluklarının bir sonucudur. Kişi dikkat etmediğinden bilgiyi de kaydedemez ve hatırlamada sorunlar yaşar.

Hatırlatıcılardan yaralanın.

Ne olmuş olduğunu ve ne yapılması gerektiğini hatırlamak için bir organizer kullanın. İlaçlarınızı ne zaman alacağınız, yataktan ne zaman kalkacağınız ve yatağa ne zaman gireceğinizle gibi mümkün olduğunca düzenli rutinler belirleyin. Anahtar, cüzdan, cep telefonu vb.. için evde ya da çantanızda sabit yerler belirleyin.

Depresyon da eylemleri başlatma becerisi de bozulur.

Düşünceden eyleme geçmek ve birçok günlük aktiviteye başlamak bile zor gelir. Bu durum irade kaybına bağlı değildir. Ya da kişide tembellik ya da bencillik de yoktur. Gerçekte kişinin eylemleri başlatma becerisinde bozukluk oluşmuştur bu durum kişinin kendisinde ve diğerlerinde kişi ile ilgili olumsuz düşüncelere yol açabilir kişi suçluluk duygusuna kapılabilir.

Buna istinaden gününüzü mümkün olduğunca yapılandırmaya çalışın. İşleri birlikte yapmak ve birbirinize aktivitelerde yardımcı olmak için aile, arkadaşlar, meslektaşlar gibi insanlarla düzenlemeler yapın. Birlikte bir şeyler yapmak ve aktivitelerde birbirine eşlik etmek için aile, arkadaşlar ve meslektaşlar ile birbirinize eşlik edecek şekilde ayarlamalar yapın.

Depresyon da ki birçok insan devamlılık, kontrol ve zamanlama gerektiren işleri düşünmek, yapılandırmak ve planlamakta zorluk çekebilir. Böylesi bir durumda başka kişilerden bir iş programı ya da günlük yaşam programı oluşturmak için yardım istemeniz gerekebilir ve bir işi tamamlarken de yakınlarınızdan destek almaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Hareket Edin

En basitinden düzenli yürüyüşler yapın. Aktif olmaya çalışın. Hayata katılacağınız ve stres atacağınız çok fazla hazırlık ve planlama gerektirmeyen somut sosyal aktiviteler planlamaya çalışın. Bir arkadaşınızla buluşun, yemek yiyin bir şeyler için.

İnsanların size yardım etmelerine izin verin ve yardım istemekten de çekinmeyin.

Yasemin KULAÇ

Uzman Klinik Psikolog

Yazar hakkında