Lodaer Img

Aile İçi Şiddet

 

AİLE İÇİ ŞİDDET

Aile içi şiddet, kısaca bir kişinin eşine, anne babasına, çocuklarına, kardeşlerine ve akrabalarına yönelik  ciddi, yaşamsal risk içeren bir istismar türüdür. Erkeklerin aile içi şiddete maruz kalma olasılığı  daha düşük olsa da, onların da mağdur olabileceğini bilmekte fayda var;

Aile içi şiddetin en görünür şekli fiziksel şiddettir. Bununla birlikte manipülasyon, şantaj, duygusal ve psikoloji şiddet, cinsel istismar, ekonomik şiddeti de bu çemberin içerisine koyabiliriz. Burada istismarcının  amacı partnerini ya da aile üyesini kontrol altına alma ve hükmetme  girişimidir. Unutmayın kişinin dışa dönük şiddet göstermemesi istismarcı olmadığı anlamına gelmez.

Bir çok istismarcı çok iyi manipülatörlerdir. Bu yüzden onları gerçekten tanımak ve anlamak zor olabilir. Hiç belirti vermeyebilirler. Bu da istismara uğrayan kişi için nadir yaşanmış bir olay, bir kaza gibi algılanabilir.

Örneğin yaşanan bir şiddet olayından sonra istismarcının partnerine bolca özür ve pişmanlık sözleri söylemesi ya da pahalı veya anlamlı  hediyeler alması, aşk ve sevgi patlamaları, ağlayıp sızlaması, hatta sorunun çözümü için uzmandan yardım almak istemesi gibi taktikler uygulayabilir. Böyle bir durum da dahi unutulmaması gereken kişinin yaptıklarından pişman olması onun istismarcı olmadığı anlamına gelmez.

Aile İçi Şiddet Uyarı İşaretleri

Kendinizin, bir arkadaşınızın veya sevdiğiniz birinin aile içi şiddete uğradığını düşünüyorsanız, hızlı bir şekilde yardım almanız önemlidir.

İşte dikkat etmeniz gereken bazı uyarı işaretleri:

Duygusal istismar: Partneriniz yapmış olduğunuz etkinliklerle ve becerilerinizle dalga geçebilir; sizi küçük düşürmek, ezmek, utandırmak veya hakaret etmek; ya da değersiz ve beceriksiz olduğunuzu söyleyebilir.

Kıskançlık:  Sizden gizli telefonunuzu veya bilgisayarınızı karıştırabilir. Sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek, sahip olduğunuz mail, banka şifrelerinize erişmek isteyebilir. Ailenizle olan iletişiminize engel olmak isteyebilir. Sizi telefonunuzda sürekli arayıp nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı bilmek isteyebilir. Sürekli olarak kılık-kıyafetinize karışabilir.

Takip etme: Reddedildiklerinde olayı bir sonra ki aşamaya geçirip, aracınızı takip edebilir. Habersiz iş yerinize gelip huzursuzluk çıkarabilir, ya da evinize gelebilirler.

Gözdağı: Sizi ürkütmek, korktuğunuzu bilmekten haz alabilirler.

Cinsel kontrol: Uygun olmadığınız ya da istemediğiniz zamanlarda sizinle cinsel ilişkiye girmek isteyebilirler; İlgilenmediğiniz zamanlarda bile ilişki talep edebilirler; mahremiyet alanı dışında sizi fantazilerine ortak etmek için baskı yapabilirler.

Fiziksel istismar: Herhangi bir sebepten ya da sebep olmaksızın sizi darp edebilir, yaralayabilir ya da tehdit edebilirler.

Bu şiddet sizi, çocuklarınızı manipüle edip hatta evde bulunan evcil hayvanlarınızı dahi rehin almaya kadar gidebilir. Bunun adı ve şekli ne olursa olsun derhal harekete geçin.

Fiziksel istismar arkadaşlarınızın, bir sevdiğinizin ya da hiç tanımadığınız birinin de başına gelebilir. Bu kişiler içinde bulundukları durumdan utanıp bunları paylaşmak istemezler. Gözlerinizi açık tutun. Şunu bilin ki işler daha kötüye gitmeden yardım edebilirsiniz.

İşte dikkat etmeniz gerekenler:

Kişi sizi alenen toplum içerisinde aşağılamasa da, daha küçük hareket, davranışlar ve eleştirilere dikkat edin. Mesela size gereksiz yere sinirleniyorlar mı?

Arkadaşınız partnerinin yanında rahat konuşabiliyor mu? Ya da sessiz mi kalıyor. Mağdurlar çoğu zaman partnerlerini öfkelendirmemek için çok konuşmazlar ya da sözlerini sürekli yumuşatırlar.

Bahaneler üretme:  Mağdurlar genellikle partnerlerinin asabi ve kötü davranışlarını mazur görme  eğilimindedirler. Örneğin partnerinin işsel sorunları veya aile içi maddi sorunları bahane edip, partnerini grup içerisinde haklı çıkarmaya çalışırlar. Aslında partnerinin iyi biri olduğunu ve bazen sorunların üstesinden gelemediğini söyleyip durumu kurtarmaya çalışırlar.

Sahiplik: Arkadaşınızın partnerinin aşırı sahiplenme ve kıskançlık durumlarını iyi takip edin. Arkadaşınız karşı cinsten biriyle konuşurken, partneri garip davranıyor mu ya da arkadaşınızın telefonuna gelen bir mesajla çok mu ilgililer. Bunların hepsi kontrol işaretleri olabilir.

Gözlemlediğiniz morluklar ve yaralanmalar: Evet, insanların başına gün içerisinde pek çok küçük kaza gelebilir. Bir gün onu morluklar içerisinde görebilirsiniz. Bununla ilgili size düştüğünü söyleyebilir. Ama bu kazalar ve morluklar periyodik bir şekilde oluyorsa o zaman duruma daha ciddi bakmanız gerekebilir

Ani kişilik değişikliği: Arkadaşınız birden bire içine kapanırsa  sebebini anlamaya çalışın. Çünkü çoğu zaman mağdurlar yaşadığı tacizi veya şiddeti kendilerinden de saklarlar.

Siz (veya Bir Arkadaşınız) İstismara Uğruyorsanız Ne Yapmalısınız?

Partnerinizin size şiddet uyguladığını kabul etmek korkunç olabilir. Ondan ayrılmalı mısınız yoksa sevgi bunu tolere eder mi? Mağdur için bu kararı vermek çok zor olabilir. Bu biraz zaman alabilir. Cesur olun. Olabilecek bir sonraki istismar için acil durum çantası hazırlayın. Birkaç kıyafet, cüzdanınızı bir çantaya koyun. Böylece ayrılmaya karar verdiğinizde hazır olmuş olacaksınız. Kapıyı vurup gidebilirsiniz.

Hızlı bir uyarı:

Kendinizi bir tehlike içinde görüyorsanız 155’i arayın. Ayrıca 183 Aile içi şiddet yardım hattını da arayabilirsiniz. Bu sayede güvende olabilirsiniz. Her gün ortalama 5 kadın öldürülüyor.  – bu nedenle, ne zaman ayrılmak gerektiğini bilmek önemlidir.

Şiddet durumu halinde ihbar hattını aradığınızda ;

*Sakin olun ve panik yapmayın

*Neden aradığınızı en net ve kısa şekilde bildirin

*Size yardımcı olmaya çalışan yetkiliyi dinleyip, anladığınızdan emin olun ve onunda sorularına en anlaşılır şekilde cevap verin

*Bulunduğunuz yeri tarif etmeniz ya da adres vermeniz gerektiğinde yine en kolay en net en anlaşılır şekilde söyleyin. Mümkünse konumunuzu paylaşın.

*Size verilen tüm yönergelere uyun.

Ayrılma kararı vermeden önce planlarınızı yapmış olun. Kendiniz ve çocuklarınız için bir güvenlik planı oluşturun.

Arkadaşınızın tacize veya şiddete maruz kaldığını düşünüyorsanız, onu konuşmaya zorlamayın. Konuşun ve yanında olduğunuzu hissettirin.

Arkadaşınız partnerinin istismarcı olduğuna yönelik direnç gösterebilir. Bu yüzden konuşmalarınıza dikkat edin. Asıl önemli olan ayrılmaya karar verdiklerinde yanında durup destek olacak birisinin olmasıdır.

 

Her ne olursa olsun ister siz ister arkadaşınız istismara uğrasın, bu konuda uzman birisi mutlaka seçenekleriniz arasında olmalı. Bu sizin gergin ilişkilerle, duygusal zorluklarla baş etmenizde yardımcı olacaktır.

Yazar hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir